Paracetamol

Alternatív nevek:

Paracetamol, Acetaminophen, P- Acetaminophenol, P-hydroxyacetanilide, N-acetyl-p-aminophenol

CAS: 103-90-2

A Paracetamol fehér kristályos anyag, enyhén keserű,telített vizes oldata stabil.
Fájdalomcsillapító, Lázcsillapító, Nincs mellékhatás, Intermedier: azofestékek, fotokémiai vegyszerek előállításásra.
Paracetamol

A paracetamol tulajdonságai

A Paracetamol fehér kristályos anyag szagtalan, enyhén keserű ízű hideg vízben alig, meleg vízben jobban oldódik. Általános oldószerek, mint etanol, metanol, dimetilformamid, diklóretán, aceton, etil acetát jól oldják, aprótikus oldószerekben nem oldódik.

Telített vizes oldatának pH-ja 6 ebben az állapotban rendkívül stabil, savas vagy alkálikus közegben a stabilitása csökken.

A paracetamol felhasználási területei

GYÓGYSZER

A Paracetamol jól ismert és széles körben használt fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatású, egyike a nem szteroid gyulladás gátló gyógyszereknek. Gyakran használják kisebb fájdalma k csillapítására és számos megfázásos és influenciás betegségek elleni készítmények fő alkotórészeként. Legtöbb esetben semmilyen mellékhatása nincs és a gyomorra gyakorolt hatása is jelentéktelen. Nagyobb mennyiségű hosszantartó kezelés azonban májfunkciós gondokat okozhat.

Paracetamol és opioid nyugtatók fájdalomcsillapítók jól használhatók komolyabb fájdalmak csillapításában és előrehaladott rákos megbetegedések esetén.

 

ÉLELMISZER

A Paracetamolt élelmiszer adalékként is használják. Sajnálatos módon több esetben használják a húsok puhítására, abból a célból, hogy a főzési időt megtakarítsák. Ilyenkor azonban a meleg hatására a paracetamol olyan változást szenved, aminek eredményeként súlyos veseproblémák alakulhatnak ki.

 

EGYÉB FELHASZNÁLÁS

A Paracetamolt egyéb gyógyszerek intermediereként (Pld penicillin) azofestékek előállítására hidrogénperoxid stabilizálására és Photo kémiai vegyszerek előállítására is használják.

CAS Anyag neve Raktárról elvihető Kiszerelés Ajánlatkérés
103-90-2 paracetamol 125.00 kg 25 kg/papírdob

« Termékleírások

Nyomtatás

Kat-Chem Kft.

Székhely
Beckó utca 23-25.
H-1149
Budapest

Iroda
Huszt u. 24.
H-1147
Budapest

Telefon: +3612219945, +3613630194
Fax: +3613835784

E-mail: kat-chem@kat-chem.hu

KAT-CHEM Kft. - D&B Okleveles cég

E-mail