Kutatások alapján a glicin a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:
A glicin az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló, legegyszerűbb aminosav. Számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen, pl. a nukleinsavak és más aminosavak szintéziséhez, valamint a növekedési hormon termeléséhez.
Mikor gyorsan növekszünk, a szervezet még több glicint igényel. Néhány kutatás alapján pedig kijelenthető, hogy a glicin erőnövekedést okoz, ami talán növekedési hormon fokozó és/vagy sejtvolumenizáló hatásának tudható be.
Míg a túl sok glicin fáradtságot okozhat, a megfelelő mennyiség pont ennek az ellenkezőjét váltja ki — még több energiánk lesz. Minthogy azon kevés aminosavak egyike, melyek a vércukor eltárolását is elősegítik, egyes kutatók szerint javíthatja a teljesítményt állóképességi jellegű mozgásformák végzésekor.
Mi több, ez az édes aminosav (neve az "édes" szó görög megfelelőjéből származik), melyet édesítőként is használnak egyes esetekben, lelassíthatja az izmok lebomlását, mivel segíti a kreatin bejutását az izomsejtekbe. Így kifejezetten hatásos az izomdisztrófia ellen is.
A glicin neurotranszmitter inhibitorként is funkcionál. Ez azt jelenti, hogy nyugtató hatással van az agyra. Mivel szükséges a központi idegrendszer működéséhez, a bipoláris rendellenesség, a hiperaktivitás, valamint az epilepszia gyógyítására is használják.
A bőrben és a kötőszövetben is nagy mennyiségben található meg a glicin, így természetes, hogy ezek gyógyulásában, regenerálásában is segíthet. Antacid anyagként is használják, és dokumentáltan hatásos a gyomorpanaszokra.
Mivel a prosztata is jelentős mennyiségű glicint tartalmaz, így a prosztata egészségi állapotára is jó hatással van. Valójában alaninnal és glutaminsavval együtt szedve a glicin csökkenti a prosztata megnagyobbodást is.
Élelmiszerek esetén a glicint és nátriumsóját (nátrium-glicinát) pékáruk esetén ízfokozóként alkalmazzák, valamint egyúttal táplálékot szolgáltat az élesztőbaktériumoknak is. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, nincs ismert mellékhatása. Élelmiszeripari felhasználásra általában zselatinból állítják elő
CAS | Anyag neve | Raktárról elvihető | Kiszerelés | Ajánlatkérés |
56-40-6 | glicin | 1900.00 kg | 25 kg/zsák |
Székhely
Beckó utca 23-25.
H-1149
Budapest
Iroda
Huszt u. 24.
H-1147
Budapest
Telefon: +3612219945, +3613630194
Fax: +3613835784
E-mail: kat-chem@kat-chem.hu
Kat-Chem Kft. Budapest. Gervay u. 77. H-1147 Telefon: +3612219945, +3613630194 Fax: +3613835784 E-mail: kat-chem@kat-chem.hu