Glicin

Alternatív nevek:

Glycine, Glicin

CAS: 56-40-6

Glicin

A glicin biológiai hatása:

Kutatások alapján a glicin a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

  • Bipoláris rendellenesség (mániákus depresszió)
  • Hiperaktivitás
  • Izomdisztrófia
  • Epilepszia
  • Gyomorpanaszok
  • Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH)
  • Hypoglikémia
  • Acetaminophen mérgezés

A glicin az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló, legegyszerűbb aminosav. Számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen, pl. a nukleinsavak és más aminosavak szintéziséhez, valamint a növekedési hormon termeléséhez.

Mikor gyorsan növekszünk, a szervezet még több glicint igényel. Néhány kutatás alapján pedig kijelenthető, hogy a glicin erőnövekedést okoz, ami talán növekedési hormon fokozó és/vagy sejtvolumenizáló hatásának tudható be.

Míg a túl sok glicin fáradtságot okozhat, a megfelelő mennyiség pont ennek az ellenkezőjét váltja ki — még több energiánk lesz. Minthogy azon kevés aminosavak egyike, melyek a vércukor eltárolását is elősegítik, egyes kutatók szerint javíthatja a teljesítményt állóképességi jellegű mozgásformák végzésekor.

Mi több, ez az édes aminosav (neve az "édes" szó görög megfelelőjéből származik), melyet édesítőként is használnak egyes esetekben, lelassíthatja az izmok lebomlását, mivel segíti a kreatin bejutását az izomsejtekbe. Így kifejezetten hatásos az izomdisztrófia ellen is.

A glicin neurotranszmitter inhibitorként is funkcionál. Ez azt jelenti, hogy nyugtató hatással van az agyra. Mivel szükséges a központi idegrendszer működéséhez, a bipoláris rendellenesség, a hiperaktivitás, valamint az epilepszia gyógyítására is használják.

 

A bőrben és a kötőszövetben is nagy mennyiségben található meg a glicin, így természetes, hogy ezek gyógyulásában, regenerálásában is segíthet. Antacid anyagként is használják, és dokumentáltan hatásos a gyomorpanaszokra.

 

Mivel a prosztata is jelentős mennyiségű glicint tartalmaz, így a prosztata egészségi állapotára is jó hatással van. Valójában alaninnal és glutaminsavval együtt szedve a glicin csökkenti a prosztata megnagyobbodást is.

 

A glicin felhasználása az élelmiszeriparban

Élelmiszerek esetén a glicint és nátriumsóját (nátrium-glicinát) pékáruk esetén ízfokozóként alkalmazzák, valamint egyúttal táplálékot szolgáltat az élesztőbaktériumoknak is. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, nincs ismert mellékhatása. Élelmiszeripari felhasználásra általában zselatinból állítják elő

CAS Anyag neve Raktárról elvihető Kiszerelés Ajánlatkérés
56-40-6 glicin 1900.00 kg 25 kg/zsák

« Termékleírások

Nyomtatás

Kat-Chem Kft.

Székhely
Beckó utca 23-25.
H-1149
Budapest

Iroda
Huszt u. 24.
H-1147
Budapest

Telefon: +3612219945, +3613630194
Fax: +3613835784

E-mail: kat-chem@kat-chem.hu

KAT-CHEM Kft. - D&B Okleveles cég

E-mail