Főoldal Termékleírások Azodikarbonamid

Azodikarbonamid

Alternatív nevek:

Evipor, Azodicarbonamide, 1,1'-azobis formamide, 1,1'-azobisformamide, ADCA, Azo-di-karbonamid

CAS: 123-77-3

Az Azodikarbonamid (ADCA) szobahőmérsékleten sárga vagy narancssárga kristályos por. Műanyagipar:termikus bomlás miatt semleges gáz fejlődés közben habosít Élelmiszeripar:liszt fehérítés, tészta állagának javítása
Azodikarbonamid

Az Azodikarbonamid

Az azodikarbonamid (ADCA) szobahőmérsékleten sárga vagy narancssárga kristályos por. Vízben jól oldódik.  Rendkívül tűzveszélyes erős savak, oxidációs reagensek, erős bázisok és nehézfém nyomok hatására hevesen elbomlik, bomlás közben gyúlékony gázkeveréket (nitrogén és széndioxid) fejleszt.

 

Az Azodikarbonamid felhasználási területei

Műanyagipar

 

Az ADCA-t szintetikus és természetes műszaki gumiáruk és etilén-vinilacetát co-polomerek PP, LDPE habosítására használják. Emellett PVC plastisol habok előállításakor a hab porozitás fokozására használják.

 

Az Azodikabonamid hőbomlása alkalmával nitrogén, széndioxid, szénmonoxid és ammonia gáz szabadul fel, amely a megolvasztott polimerből kiszabulva buborékokat képez, és ilyen módon habosít

Ezt a tulajdonságát használják ki az autók, ablakok, ajtók tömítésére alkalmas profilok, polifoam matracok és cipőtalpak készítésre.

 

Élelmiszeripar

 

Az Azodikabonamidot élelmiszer ipari adalékként és liszt fehérítésre is használják. Sütőipari adalékként E927 számmal jelölve kerül felhasználásra. Kettős funkciót lát el, részben a búzaliszt érlelésnél oxidáló hatású,  a karotenoidok és a lisztben lévő cisztein oxidálásával fehéríti a lisztet, részben a gázfelszabadítása miatt javítja a tészta állagát. Használata közben bikarbamid keletkezik, amely a sütéskor stabil. Másodrendű reakciótermékként szemikarbazid és etilkarbamát keletkezik.

 

A fentiek miatt Ausztráliában, Európában és Singapurban tilos a használata, az Egyesült Államokban 45ppm mennyiségben megengedett.

 

Photo

 

A fekete fehér fotózásban oxidativ tulajdonságait használják ki.

CAS Anyag neve Raktárról elvihető Kiszerelés Ajánlatkérés
123-77-3 evipor 749.00 kg 42 kg/hordó

« Termékleírások

Nyomtatás

Kat-Chem Kft.

Székhely
Beckó utca 23-25.
H-1149
Budapest

Iroda
Huszt u. 24.
H-1147
Budapest

Telefon: +3612219945, +3613630194
Fax: +3613835784

E-mail: kat-chem@kat-chem.hu

KAT-CHEM Kft. - D&B Okleveles cég

E-mail